ההיסטוריה של יוון



ביוון עדויות לעמים עתיקים קיימים עד אלפי שנים לפני הספירה והדעות חלוקות האם מדובר על תרבויות אשר התקיימו או על מקבץ ברברי של בני אדם מאזורים שונים בעולם. משנת 2800 לפני הספירה לערך כבר היו קיימות ביוון שתי תרבויות במקביל, התרבות המינואית אשר התרכזה באזור כרתים והמיקנית.

נופשים רבים ביוון יוצאים לתור אחר אתרים היסטוריים רבים, במדינה והאיים הרבים תוכלו למצוא אתרים כאלו המציירים תמונה היסטורית של אלפי שנים ותרבויות עתיקות שונות, כאלו שעיצבו את פני ההיסטוריה של יוון ושל האנושות כולה. אם החלטתם לעשות נופש ביוון תוכלו לבלות בטן גב כל היום ולצאת למקומות בילוי בערב אולם כדאי לזכור שלעומת נופש בחו"ל במקומות רבים אחרים, ליוון רווית התרבות וההיסטוריה המרתקים יש להציע גם הרבה מעבר, ולרוב יותר היסטוריה מתועדת מכל מקום אחר בעולם.

התרבות המינויאית קרויה על שם מלכה ההיסטורי של כרתים מינוס, התקופה המינואית מחולקת ל3 עיקרים אשר פרוסים בין 2000 לפני הספירה ועד ל 1100 לפנה"ס לערך.

התרבות המיקנית התקיימה במקביל למינואית בין השנים 1600 לפנה"ס ועד 1000 לפנה"ס, התרבות המיקנית נקראת כך על שם העיר מיקנה שהייתה המרכזית באותה תקופה .כמאתיים שנה לאחר עלייתם, השתלטו המיקנים על כתרים ועל המינואים ובעצם ספגו מהם חלק מהתרבות ובעיקרו את השפה והכתב המינואי

תקופת החשיכה ביוון

מ1100 לפנה"ס בערך ועד 400 שנה קדימה למאה ה9 לפנה"ס עברה על יוון תקופה רעה בה התמוטטו התרבויות, תקופה זו ידועה בשמות רבים ביניהם תקופת החשיכה של יוון. הסיבות המדוייקות להרס התרבויות וערים רבות אינן ידועות אך ישנה סברה כי באותה תקופה גלי פלישה של שבטי הדורים (בני שבט הלני עתיק) הם אלו אשר השמידו את הערים והתרבות שבאיי יוון, ישנם ממצאים אשר סותרים מידע זה ולכן התקופה החשוכה נשארה לוטה באפילה ולא ידוע בדיוק מה קרה בה.

בתקופה זו נהרסו התרבויות כמעט כליל, האומנות נשכחה, הכתב המיקני כמעט ונמחה וכל זכר משמעותי לתרבות הושמד, יחד עם זאת תמורות מסויימות היוו ניצוץ לבסיס התרבות היוונית הארכאית והקלאסית אשר אנו מכירים.

למרות העלמות האומנות, באותה תקופה חי (כך חושבים) המשורר הומרוס אשר כתביו הוזכרו והיו הכרח לדקלום גם עשרות ומאות שנים לאחר מותו.

תמורה חשובה נוספת הייתה מחיקת השלטון המונרכי (כמעט) לחלוטין והתגברות השלטון האריסטוקראטי (משמעות אריסטוקראטי באותה תקופה הייתה שלטון החכמים למען הרוב, ולא אריסטוקרטיה כפי שאנו מכירים את המונח כיום) , שינוי זה ונוספים אחרים היוו בסיס חשוב להתפתחות הפוליס (עיר מדינה) בתקופה שלאחר מכן, שינויים נוספים היו המבנה הצבאי והיחידות שלו.

התקופה הארכאית

בין המאה התשיעית לפנה"ס למאה השישית לפנה"ס נעשו שינויים משמעותיים עד לאין שעור בצורתה והתנהלותה של יוון, תקופה זו נקראת ארכאית. תקופת יוון הארכאית הייתה חשובה עד מאוד לא רק להתעצבות העתיד של יוון אלא של כל אגן הים התיכון וסביבתו ולבסוף עד לתקופתנו לעיצוב העולם כפי שהוא היום. בתקופה זו התפתחה הדמוקרטיה, היישוב הקולוניאלי שיטת ההצבעה ואספות העם, התפתחות האומנות היוונית והכלכלה ועוד.

יוון הקלאסית

בערך בין המאה השישית לפנה"ס ועד לרביעית לפנה"ס התקיימה תקופה קצרה אך נהדרת של פריחה אדירה בכל תחום אפשרי ביוון, תקופה זו ידועה בשם יוון הקלאסית.

לאחר המלחמה בפרס עלתה אתונה כפוליס רב עוצמה אשר היוותה קרקע מצויינת להתפתחות האדם כמעט בכל תחום בחיים: בתחום האומנות עלו אינספור תיאטראות עם הצגות ומחזות שונים, הפיסול והאדריכלות התפתחו יחד עם המדעים, ההנדסה ומתמטיקה, הרפואה התפתחה וגם הספורט, כתיבת ההיסטוריה החלה ופיתוח היבטים פילוסופים רבים על החיים. הכלכלה והמסחר התחזקו מאוד באתונה מה שתרם ליציבות חשובה בעיר מדינה.

למרות התפתחותה והתחזקותה של אתונה, ספרטה הייתה הפוליס החזקה אשר שלטה ביוון וחרף ניסיונות של אתונה לאחד את כל יוון תחת מטריה אחת, לא יכלה אתונה לשבור את אנשי ספרטה החזקים ועיקשים.

לבסוף, למרות המשך קיומה של אתונה כמרכז חזק ומשמעותי ביוון, עלה פיליפוס מלך מוקדון לשלוטון יוון לאחר שניצח את אתונה ותבאי (פוליס נוספת ידועה ביוון) יחדיו. מה שסלל את הדרך לבנו שעלה לשלטון שנתיים לאחר מכן, אדם שייזכר למאות ואלפי שנים נוספות כאלכסנדר מוקדון או אלכסנדר הגדול אשר יצר ושלט באחת מהאימפריות הגדולות ביותר שידעה האנושות.

יוון ההלניסטית

התקופה ההלניסטית הייתה קצרה יחסית ונמשכה כמאה שנה עד לכיבוש יוון על ידי הרומאים אשר קיבלו עזרה בכיבוש מהליגה האיטולית היוונית אשר נעלמה לאחר הכיבוש. למרות שרוב יוון המשיכה להיות בשליטת מוקדון, לא היה כוח משמעותי ביוון, למעט פה ושם ניסיונות של ספרטה להרים עצמה מאפר כשליטת העם. סכסוכים פנימיים בין הליגה האיטולית ללגיה האכאית ושלטון מוקדון הביאו לבסוף לנפילת יוון לידי רומא.

יוון תחת רומא

עם עליית רומא כאימפריה היסטורית ועד המאה הרביעית לספירה הייתה יוון תחת שלטון רומאי מלא, יחד עם זאת, בזכות ההיסטוריה המפוארת שלה, התרבות והתרומה לאנושות הצליחה לשמור יוון על ייחודה תחת שלטון הרומאים והיוותה גורם משפיעה על אזורה גם כאשר אנשיה לא היו בשלטון העם.

התקופה הביזנטית

מהמאה הרביעית לספירה ועד 1000 שנה קדימה הייתה האימפריה הביזנטית השולטת על יוון, אימפריה זו אשר נוצרה לאחר חלוקת שלטון רומא לשניים במאה הרביעית. האימפריה הביזנטית נקראה האימפריה הרומית אולם כ300 מאות שנה לאחר נפילתה היסטוריון צרפתי החליט כי הייתה אימפריה מושחתת אשר אין לה את הזכות לשאת את שם רומא המהולל ולכן נתן לה את שמה על שם העיר היוונית העתיקה ביזנטיון מתקופת המאה השביעית לפנה"ס.

לקראת שלהי תקופה זו ועם התפוררותה של האימפריה הביזנטית, חלק מהיוונים היו תחת שלטון הפרנקים.

התקופה העות'מאנית

במאה ה15 לספירה נכבשה אתונה ועימה כמעט כל יוון, מה שלא שינה בהרבה את חיי היוונים למעט העובדה שהתחלף העם השולט בהם. מכיוון שגם הרומאים (ביזנטים) וגם הטורקים לא התעניינו ייתר על המידה בעם היווני וכל מה שהיה חשוב להם הוא לקבל את המיסים אשר גבו, יכל העם היווני לשמר מנהגיו ולשמור על ציביון וייחוד העם.

עם תחילת המאה ה19 קמו להם ברחבי אירופה גופים רבים להחזרת עצמאות יוון ב1821 התחוללו מספר רב של קרבות בהם הפסידו לרוב המורדים היוונים לאימפריה הטורקית אך זכו באהדת מעצמות אירופה אשר לבסוף התערבו ולאחר קרב ימי משותף של צרפת ובריטניה מול הטורקים זכתה יוון להכרה ועצמאות בועידת שלום אשר התקיימה ב1831. במשך קצת יותר ממאה שנים לאחר מכן המשיכו היוונים להלחם בטורקים על שליטה במחוזות כאלו ואחרים עד שלבסוף לאחר מלחמת העולם השנייה תמו המלחמות ונותר רק ריב על האי קפריסין שנפתר 30 שנה לאחר מכן. ב1975 הוגדרה יוון כרפובליקה דמוקרטית ונכתבו החוקה וזכויות האזרח היווני.

כיום מחולקת יוון ל13 אזורים מנהלתיים אשר בתוכם מחולקים גם כן ל51 תתי אזור.